Мисия: Доброволец

Калина Сурдолова и Владислав Пардонов разбиват клишето, че във Видин няма активни млади хора. Калина е ученичка в 10 "б" клас на ППМГ "Екзарх Антим I", Владислав е ученик в 10 "в" клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" – двамата са част от младежкия екип, който реализира третото издание на Младежка банка – Видин, създадена към Сдружение "Активно общество".

Калина, Владислав и останалите доброволци организират различни събития и акции за набиране на средства. В последствие с набраните пари ще бъдат финансирани проекти на младежи от региона. Преди една година Калина разбира за съществуването на Младежка банка съвсем случайно, всъщност, неволята я свързва с тогавашния екип на Младежката банка - девойката и нейни приятели искат да организират концерт, но се нуждаят от средства, за да осигурят озвучаването на проявата. "Някой, дори не помня кой точно, ни спомена за Младежка банка - ние се обърнахме към тях и получихме необходимата помощ. В последствие аз и моята най-добра приятелка решихме да се включим в Младежка банка и оттогава участваме активно в дейностите", разказва Калина.
Съвсем различен е пътят, който отвежда Владислав до Младежка банка - Видин. "Имах възможност да участвам на няколко обучения, организирани от Сдружение "Активно общество". В последствие имах възможност, благодарение отново на "Активно общество", да участвам в мобилност по "Еразъм +" в Турция. Така постепенно се сприятелих с някои от членовете на Младежка банка и реших и аз да се включа в дейностите", казва младежът.

Споделя, че му харесва това, че заедно с останалите доброволци организират събития, каквито до този момент не са правени във Видин. "В нашия град не са толкова много проявите, даващи възможност за участие и изява на младите хора - с екипа на Младежка банка ние сами организираме събитията, които бихме искали да се случат", обяснява Владислав. Членовете на Младежка банка сами решават какво ще организират, допълва Калина – пример за това са организираните от тях благотворителен книжен базар и състезанието на празника на Видин Димитровден. "Когато се съберем всички заедно, идеите идват една след друга - някой предлага нещо, друг го развива и така съвсем скоро вече имаме готов проект, по който започваме да работим", разказва девойката.

Последното организирано от Младежка банка събитие е благотворителният коледен базар в МОЛ – Видин. Посетителите на базара можели да получат ръчно изработени картички, домашно приготвени сладки или оригинални късметчета за баница срещу дарение – кой колкото прецени и колкото може да отдели. В рамките на празничния базар, от екипа на Младежка банка повторили и своята инициатива „Вашата книга за младежка кауза“, проведена от тях за пръв път на 1 ноември, по случай Деня на будителите - посетителите на коледния базар имали възможност да си изберат една или повече от събраните в рамките на дарителска кампания книги и да се сдобият с тях, отново срещу дарение в специално поставената за целта кутия. Подготвена била и изненада за най-малките посетители на щанда - рисуване по лицето със специални боички. Акцията, която продължи два дни - на 22 и 23 декември, е изключително успешна, с гордост споделят Калина и Владислав. "Успехите ни досега не се измерват само в набраните средства - Младежка банка вече е позната, хората сами ни търсят, интересуват се от дейността ни, предлагат помощ и подкрепа", подчертава Калина.

Екипът на Младежка банка се събира поне веднъж седмично, но не е рядкост и срещите да са доста по-чести, а офисът на Сдружение „Активно общество“, където се провеждат срещите, често се оказва тесен, за да събере всички доброволци. "Ако имаме някаква дейност, която сме планували, се събираме колкото често се налага, дори ако трябва всеки ден, за да организираме добре съответното събитие", обяснява Калина. И тя, и Владислав са категорични, че доброволческата дейност по никакъв начин не пречи на учението и двете неща могат без проблем да се съвместяват. "Мисля, че всеки може да отдели време за това, стига да има желание", посочва Владислав. "Много от нашите връстници седят вкъщи или ходят по заведения - това свободно време би могло да бъде използвано пълноценно", смята Калина.

И двамата споделят, че Младежка банка им дава възможност да бъдат сред свои връстници, с които споделят еднакви идеи, което превръща доброволчеството не само в работа, но и в удоволствие, а времето, прекарано в планиране на бъдещите инициативи и в подготовка и провеждане на различните събития минава неусетно. Доброволческата дейност дава възможност за осъществяване на нови контакти, за създаване на приятелства, за трупане на полезен житейски опит, обяснява Владислав. Доброволчеството не носи лични финансови облаги, но дава един нов начин на мислене, нов поглед към света, дава съзнанието, че си направил така, че някой да се чувства по-добре, а от това и самият ти се чувстваш по-добре, допълва Калина.

 

   
© Активно Общество