Над 450 засадени дръвчета и тонове рециклирана хартия в четвъртото издание на „Спаси едно дърво“

Над 450 засадени дръвчета и тонове хартия, предадена за рециклиране. Това са, изразени в цифри, резултатите от кампанията „Спаси едно дърво“, която през миналата година Сдружение „Активно общество“ реализира за четвърта поредна година. Зад тези цифри, обаче, стоят множество създадени нови партньорства и стотици хора привлечени през 2017 година към каузата за разделно събиране и рециклиране на отпадъци.
„Резултатът от четвъртото издание на кампанията „Спаси едно дърво“ няма как да не ни радва, още повече че за първа година тя беше национална“, коментира председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев. Той подчертава, че хартия за рециклиране са събирали над 30 организации и институции в населени места от 18 области на страната.
„Успяхме да създадем и нови партньорства – както с общински администрации, читалища, училища, неправителствени организации, които се включиха в събирането на хартия за рециклиране, така и с държавни горски стопанства, към които се обърнахме с молба да ни предоставят фиданки за засаждане, тъй като идеята на кампанията „Спаси едно дърво“ е не само да бъде предавана хартия за рециклиране, но и да бъдат засаждани дръвчета. Радващото е, че срещнахме голяма подкрепа - дръвчета дариха държавните горски стопанства от Кресна, Тунджа, Шумен, Стара Загора, Видин, Мездра, Белоградчик, както и Южноцентрално държавно предприятие, за което благодарим на всички тях“, подчертава председателят на Сдружение „Активно общество“.
Отличници в това издание на екокампанията са възпитаниците на Основно училище „Гео Милев“ - Белозем (област Пловдив). Събирането и предаването на хартия там преминало на 2 етапа, а крайният резултат е повече от впечатляващ – близо 3 тона хартия, предадена за рециклиране. „Включиха се всички класове. Включиха се и много родители и това също даде тласък на кампанията, защото те взеха изключително активно участие. Най-важното е, че нашите възпитаници разбраха каква е ползата от това да се събира хартия“, споделя директорката на ОУ „Гео Милев“ Диана Генова.

Тя разказва, че в класните стаи били поставени кашони, в които учениците поставяли непотребната хартия, като резултатите на всеки клас били внимателно отбелязани. А на патронния празник на училището, отбелязан на 15 януари, били наградени класовете, събрали и предали най-много хартия – в начален етап това е 2 „а“ клас, а в прогимназиален етап 5 „а“ клас. „С парите, които получихме от предадената хартия, смятаме да продължим залесяването на двора, защото това е най-хубавото – да засадим дръвчета в двора и да научим децата да се грижат за тях“, отбелязва Диана Генова.

„На децата много им хареса инициативата, така че и в момента продължаваме да събираме хартия – смятам това да стане като традиция в нашето училище“, заявява директорката.

Сред активните участници в кампанията през 2017 година бе и Народно читалище „Култура 1932“ - град Кресна. Там участниците в клубовете към библиотеката – „Млади планинари“, „Виж природата“ и „Сръчковци“, са взели активно участие в събиране на хартия, разказва библиотекарката в читалището Димана Драчева. Тя допълва, че на 5 декември миналата година в двора на училището в гр. Кресна децата засадили пет броя фиданки липа и шест броя фиданки бяла бреза, предоставени от Държавно горско стопанство – Кресна. „Бяха много активни децата, с желание се включиха в събирането на хартия и в резултат бяха събрани и предадени за рециклиране 900 кг хартия. Много беше хубаво и засаждането на дръвчетата. Всеки ден, когато минавам покрай училището, виждам, че децата се грижат за фиданките, пазят ги да не се чупят“, обяснява Димана Драчева. „Като цяло се получи чудесно и смятаме да се включим и в тазгодишното издание на кампанията „Спаси едно дърво“, казва библиотекарката.

През 2017 година кампанията се реализира и в село Дреновец, община Ружинци, а сред включилите се там бе Кметството, както и читалищата, училището и детската градина в населеното място, в което бяха засадени общо около 50 фиданки. Кампанията стигна и до град Роман – там участваха общинската администрация, местното училище и читалище, а градът се сдоби с над 50 фиданки червен дъб, като в залесителната акция там се включиха и доброволци от софийска софтуерна компания.

И през 2017 година акцията се реализира в община Ново село, където Сдружение „Активно общество“ има клон. Иван Базов, председател на клона в Ново село и заместник-председател на Сдружението отчете значителен интерес към кампанията, в която се включили общинските институции в Ново село, социалните служби, читалището, пощенската станция. Над 25 дръвчета от вида бял бор, червен дъб и бяла бреза са засадени в село Ново село и в останалите населени места на общината, допълва Иван Базов.

„Постигнатите добри резултати дават основание да продължим кампанията и през 2018 година, като стремежът ни ще е тя да се разрасне още повече“, казва в обобщение председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев.

   
© Активно Общество