В навечерието на изборите за Видински митрополит, ИК с отворено писмо до епархийските избиратели

На 22 януари във Видин в офиса на Сдружение „Активно общество“ се проведе пресконференция на Инициативния комитет (ИК), създаден в подкрепа на кандидатурата на Белоградчишкия епископ Поликарп за Видински митрополит. Епархийските избиратели да гласуват по съвест, обективно и безпристрастно, призова председателят на ИК Александър Русев.

Той припомни, че съгласно процедурата, изборът на митрополит е в два етапа. Първо се провеждат епархийски избори – във Видин те са насрочени за 28 януари (неделя) и на тях епархийските избиратели ще определят двамата кандидати от утвърдената от Светия синод листа, които двама кандидати в последствие ще участват на каноническия избор. Той ще се проведе на 4 февруари в Синодалния параклис „Св. цар Борис Покръстител“ в София. Тогава с тайно гласуване, членовете на Светия синод ще определят следващия Видински митрополит.

Предстоящият епархийски избор е съдбовен за това кой ще ръководи Видинска епархия, заявиха от Инициативния комитет. Затова те разпространиха отворено писмо до епархийските избиратели, в което се казва: „Живеейки с ясното съзнание, че авторитетът и добрият образ на Църквата трябва да се заслужи, призоваваме вас, епархийските избиратели, да проявите силен дух и да се докажете като истински радетели на вярата. Убедени сме, че никой от вас не е зависим или подвластен на чужди на Църквата и християнския морал интереси … призоваваме всички вас – епархийските избиратели, да гласувате по съвест, обективно и безпристрастно, с „ръка на сърцето“, отчитайки фактите и работейки единствено за благото на нашата епархия“.

В деня на епархийския избор се организира молитвено бдение пред сградата на Видинска митрополия, обявиха от Инициативния комитет. „Всички, които са съпричастни с каузата на нашия Инициативен комитет и за които е важен изборът на нов Видински митрополит, са добре дошли да дойдат и да станат свидетели на избора“, каза Александър Русев.

Припомняме, че в подкрепа на кандидатурата на епископ Поликарп за Видински митрополит бяха събрани 6565 подписа, оформени в петиция, която беше внесена в Светия синод на Българската православна църква, в Българска патриаршия и Софийска митрополия.
Сдружение „Активно общество“ също подкрепя кандидатурата на епископ Поликарп за Видински митрополит. През последните пет години нашето сдружение си партнираше изключително добре с Видинска митрополия, което беше основна заслуга на дядо Поликарп – пример за това успешно сътрудничество са организираните детски празници за Великден през 2016 г. и 2017 г., както и празник по случай 24 май през 2017 година. През годините епископ Поликарп работеше изключително добре с гражданското общество във Видин – смятаме, че точно такъв трябва да бъде следващият Видински митрополит.