Празник на младото вино в Ново село

Празник на младото вино се проведе в Ново село. Събитието, превърнало се в традиционно, се организира от Народно читалище „Земеделец“ и инициативен комитет от лозари и производители на вино. Сдружение „Активно общество“ също помогна за провеждането на празника, като осигури награди.
Празникът събра десетки лозари и винари, а сред много смях, народни хора и добро настроение компетентно жури, включващо Драга Минева, дългогодишен лаборант в „Новоселска гъмза“, Авакум Бондов и Паскал Пасков, определи най-добрите млади вина. И тази година бяха отличени победители в три категории – червено вино, бяло вино и розе. Бялото вино на Тони Белячин взе приза за най-добро младо вино при белите вина. При розетата, наградата грабна Витко Трайстаров. Най-голяма беше конкуренцията при червените вина – доказателство за това е и фактът, че журито не успя да определи само един победител и вместо това бяха обявени две първи места: едната първа награда грабна Светла Бондова, а втората – отново Витко Трайстаров.
Организаторите бяха подготвили и състезание за рязане на лози, в което победител стана Тони Белячин.
Беше организирана и викторина с въпроси, подбрани за да проверят познанията на присъстващите за виното и винарството. Далите първи верни отговори получиха награди, връчени им от Иван Базов, председател на Читалище Земеделец“ и председател на клона на Сдружение „Активно общество“ в Ново село. Празникът продължи с много музика, добро настроение и, разбира се, хубаво вино.
Поздравяваме организаторите на Празника на младото вино, които доказаха, че в Ново село лозарската традиция е жива, а винарите продължават да прославят това място с хубавото вино, което произвеждат.

   
© Активно Общество