НЧ „Просвета 28.11.1928“ – с. Градец чества 90-годишнина с представяне на книга

Своята 90-годишнина отбеляза Народно читалище „Просвета 28.11.1928“ – с. Градец. Празникът беше съчетан с представяне на книгата на Иван Попов „Наследници на попь Цоко Драгановъ“. Събитието се проведе на 28 ноември в залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин, където се събраха десетки приятели на читалището и на автора. Сред гостите беше и председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев.
„Представете си далечната 1928 година в село Градец – може би пак такава снежна вечер е било, когато в един частен дом в селото се събират ентусиасти, които слагат началото на читалищното дело в нашето село“ – с тези думи секретарят на НЧ „Просвета 28.11.1928“ Пролет Цолова започна разказа си за историята на 90-годишната културна институция. Тя разказа как читалището в последствие се мести в кръщелницата на местната черква – „Св. Пророк Илия“, а след това и в училище „Христо Ботев“, за да се стигне до 1939 г., когато се взема решение да започне строеж на сградата, в която и до днес се помещава културната институция.
„Тази вечер ще представим Иван Попов, който написа една книга, от която се оказа, че неговите предци са взели участие в създаването на това читалище – мястото, на което е построено читалището, е в техния двор, а по-късно синовете, внуците и правнуците на героя на книгата вземат дейното участие в дейността на читалището“, обясни Пролет Цолова.
От своя страна авторът разказа как се е родила за книгата, какво го е вдъхновило да започне да събира информация за своя род, какви източници е използвал. „Добре е всеки да се потруди, докато все още има възрастни хора, които си спомнят, и да остави за своите наследници спомена за предците на своя род“, призова Иван Попов, като отбеляза, че всеки има какво да научи от предците си.
След края на официалната част, председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев поздрави автора за неговия труд. Той поздрави и секретаря на читалище „Просвета“ Пролет Цолова по случай 90-годишнината на културната институция и връчи поздравителен адрес, пожелавайки здраве, сили и енергия на всички читалищни дейци и самодейци в Градец, за да могат и занапред все така успешно да развиват читалищното дело в своето село.

   
© Активно Общество