Наградиха победителите в „Кварталните войни“

Съкварталците от бул. „Панония“ 58А и Народно читалище „Пробуда – 1901“ – с. Майор Узуново са големите победители в първото издание на кампанията „Квартални войни“. Сдружение „Активно общество“ и Община Видин организираха инициативата, имаща за цел да насърчи жителите на град Видин и населените места от общината да покажат отношение и грижа към средата, в която живеят, като облагородят и поддържат междублоково пространство, създадат градинка или кът за игри и отдих.
Днес, 29 юни – Деня на река Дунав, бяха обявени победителите в състезанието. Церемонията по награждаването откри председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев. „Тази кампания ни вдъхнови по няколко причини. Едната от тях е стремежът да живеем в един по-красив Видин. Другите причини са свързани с коронавирус епидемията – живеейки няколко месеца в изолация, ние се откъснахме от социалния живот, а тази кампания ни даде възможност да направим нещо заедно. Да направим заедно нещо, което да ни радва и сега, и в бъдеще“, каза Радослав Георгиев, като благодари на участниците от град Видин и от селата в общината, включили се в кампанията „Квартални войни“.
Приветствие отправи и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. „Винаги съм се чудил как да мотивираме всеки един видинчанин да се погрижи за своето родно място и да участва по-активно в подкрепа усилията на общината по отношение поддържането на зелените площи. И инициативата на тези млади хора да провокираме желанието на видинчани да започнат да се грижат за по-хубавия си живот, беше похвална, така че аз с най-голямо удоволствие ще връча днешните призове“, сподели кметът на община Видин. Д-р Ценков изрази надежда догодина повече хора да се включат в кампанията.
Градоначалникът връчи наградите на победителите в категорията участници от град Видин. На първо място заслужено е класиран китният кът, сътворен от съкварталците от бл. 58А; на второ място се нареди Димитър Тодоров със създадената и поддържана от него в продължение на 18 години градинка на ул. „Баба Вида“ 13; на трето място бяха класирани Петя и Николай Николови – ул. „Търговска“ №4, превърнали тротоар в декоративна градинка.
Заместник-кметът по устройство на територията Светослав Скорчев връчи наградите на победителите в категорията участници от населените места на община Видин. Първото място спечели Народно читалище „Пробуда – 1901“ – село Майор Узуново, за красивата градина, създадена в двора на някогашното училище; наградата за второто място отиде при Народно читалище „Просвета – 1937“ – село Кутово, за почистването и облагородяването на двора на бившето училище в селото; на трето място се нареди Народно читалище „Съгласие – 1936“ – село Слана Бара, за почистването на занемарена градинка в близост до сградата на Кметството.
Биляна Вилхемова, която официално подаде кандидатурата от името на съкварталците си от бул. „Панония“ 58А, разказа, че първоначално създаването на къта за отдих започнало с идеята за поставяне на беседка, но малко по малко това било надградено. „Решихме да създаден това място най-вече за да има място за забавление на децата. А и тук беше много занемарено, обрасло, имаше комари – изобщо, неприятно. Първо беше беседката, след това започнахме озеленяване, поставихме ограда – общо взето с подръчни материали. Мъжете направиха пейките; жените боядисвахме, садихме растения. И със задружни усилия и желание се получиха нещата“, разказа младата жена.

„Благодаря на всички сърцати и неуморни хора от селото, които винаги се отзовават на такива идеи, включват се със сърце и душа и работят за благото на селото, за да стане едно по-красиво място за живеене – това касае нас, нашите родители и нашите деца“, каза при получаването на наградата секретарят на читалището в Майор Узуново Емилия Стоянова.
За победителите в двете категории организаторите бяха осигурили награди, както следва: за трето място – кошче за смет; за второ място – тример; първо място – две паркови пейки. Беше връчен и специална награда – тя отиде при Богомил Петров, за цялостния му принос в почистването на к-с „Химик“ във Видин.

   
© Активно Общество