Наградиха победителите в „Кварталните войни“

Съкварталците от бул. „Панония“ 58А и Народно читалище „Пробуда – 1901“ – с. Майор Узуново са големите победители в първото издание на кампанията „Квартални войни“. Сдружение „Активно общество“ и Община Видин организираха инициативата, имаща за цел да насърчи жителите на град Видин и населените места от общината да покажат отношение и грижа към средата, в която живеят, като облагородят и поддържат междублоково пространство, създадат градинка или кът за игри и отдих.
Днес, 29 юни – Деня на река Дунав, бяха обявени победителите в състезанието. Церемонията по награждаването откри председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев. „Тази кампания ни вдъхнови по няколко причини. Едната от тях е стремежът да живеем в един по-красив Видин. Другите причини са свързани с коронавирус епидемията – живеейки няколко месеца в изолация, ние се откъснахме от социалния живот, а тази кампания ни даде възможност да направим нещо заедно. Да направим заедно нещо, което да ни радва и сега, и в бъдеще“, каза Радослав Георгиев, като благодари на участниците от град Видин и от селата в общината, включили се в кампанията „Квартални войни“.
Приветствие отправи и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. „Винаги съм се чудил как да мотивираме всеки един видинчанин да се погрижи за своето родно място и да участва по-активно в подкрепа усилията на общината по отношение поддържането на зелените площи. И инициативата на тези млади хора да провокираме желанието на видинчани да започнат да се грижат за по-хубавия си живот, беше похвална, така че аз с най-голямо удоволствие ще връча днешните призове“, сподели кметът на община Видин. Д-р Ценков изрази надежда догодина повече хора да се включат в кампанията.
Градоначалникът връчи наградите на победителите в категорията участници от град Видин. На първо място заслужено е класиран китният кът, сътворен от съкварталците от бл. 58А; на второ място се нареди Димитър Тодоров със създадената и поддържана от него в продължение на 18 години градинка на ул. „Баба Вида“ 13; на трето място бяха класирани Петя и Николай Николови – ул. „Търговска“ №4, превърнали тротоар в декоративна градинка.
Заместник-кметът по устройство на територията Светослав Скорчев връчи наградите на победителите в категорията участници от населените места на община Видин. Първото място спечели Народно читалище „Пробуда – 1901“ – село Майор Узуново, за красивата градина, създадена в двора на някогашното училище; наградата за второто място отиде при Народно читалище „Просвета – 1937“ – село Кутово, за почистването и облагородяването на двора на бившето училище в селото; на трето място се нареди Народно читалище „Съгласие – 1936“ – село Слана Бара, за почистването на занемарена градинка в близост до сградата на Кметството.
Биляна Вилхемова, която официално подаде кандидатурата от името на съкварталците си от бул. „Панония“ 58А, разказа, че първоначално създаването на къта за отдих започнало с идеята за поставяне на беседка, но малко по малко това било надградено. „Решихме да създаден това място най-вече за да има място за забавление на децата. А и тук беше много занемарено, обрасло, имаше комари – изобщо, неприятно. Първо беше беседката, след това започнахме озеленяване, поставихме ограда – общо взето с подръчни материали. Мъжете направиха пейките; жените боядисвахме, садихме растения. И със задружни усилия и желание се получиха нещата“, разказа младата жена.

„Благодаря на всички сърцати и неуморни хора от селото, които винаги се отзовават на такива идеи, включват се със сърце и душа и работят за благото на селото, за да стане едно по-красиво място за живеене – това касае нас, нашите родители и нашите деца“, каза при получаването на наградата секретарят на читалището в Майор Узуново Емилия Стоянова.
За победителите в двете категории организаторите бяха осигурили награди, както следва: за трето място – кошче за смет; за второ място – тример; първо място – две паркови пейки. Беше връчен и специална награда – тя отиде при Богомил Петров, за цялостния му принос в почистването на к-с „Химик“ във Видин.

„Кварталните войни“ във Видин се разгорещяват

„Кварталните войни“ във Видин все повече се разгорещяват. Интересът към инициативата, която съвместно подеха Сдружение „Активно общество“ и Община Видин, е значителен. Предизвикателството да създадат краси в кът в близост до своя дом, да се погрижат за добрия цялостен вид на междублоково пространство или зелена площ, или пък да покажат място, за което и до момента са полагали грижи, вече приеха жители на кварталите „Ал. Стамболийски“, „Бонония“, „Химик“, на ул. „Баба Вида“ в град Видин, както и от селата Кутово, Майор Узуново и други.

Прочети още: „Кварталните войни“ във Видин се разгорещяват

„Квартални войни“ търси най-красивата градинка или най-добре поддържаната зелена площ в община Видин

„Квартални войни“ – състезание, имащо за цел да насърчи гражданската инициативност и ангажираност към средата, която ни заобикаля, организират Сдружение „Активно общество“ и Община Видин. В същността си инициативата е едно предизвикателство към жителите на община Видин да създадат красив кът в близост до своя дом или да се погрижат за добрия цялостен вид на междублоково пространство или зелена площ, или пък да покажат място, за което и до момента са полагали грижи.

Прочети още: „Квартални войни“ търси най-красивата градинка или най-добре поддържаната зелена площ в община Видин

Видинската болница и две социални организации получиха предпазни маски

Защитните средства бяха осигурени в рамките на кампанията на Сдружение „Активно общество“ „Солидарни в кризата“

Сдружение „Активно общество“ предостави предпазни маски за многократна употреба на две социални организации и на болницата във Видин. Общо 90 маски получиха „Комплекс за социални услуги за деца и семейства“, Фондация „Уникалните деца на Видин“ и МБАЛ „Света Петка“. Вярваме, че защитните средства ще са от полза както за потребителите и работещите в социалните организации, така и за пациенти и персонала на видинската болница.

Прочети още: Видинската болница и две социални организации получиха предпазни маски

Сдружение „Активно общество“ почисти зелени площи в к-с „Химик“

Сдружение „Активно общество“, съвместно с Екокомисия Видин, проведе акция по почистване на зелени площи в град Видин. Организирахме съботната екоинициатива в отговор на призива на Община Видин всички ние, жителите на този град, да се включим в почистването и облагородяването на прилежащите площи към жилищните кооперации и блокове, така че обкръжаващата ни среда да стане по-приятна.

Решихме да стартираме инициативата от най-населения квартал в град Видин – „Химик“, като съсредоточихме усилията си в района на блок „Яворов“, около Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и Детска градина „Славейче“. При почистването обърнахме особено внимание на детските и спортните площадки в района, от където също събрахме значително количество отпадъци.

Прочети още: Сдружение „Активно общество“ почисти зелени площи в к-с „Химик“

   
© Активно Общество