Видин чества Националния празник 3 март

Сдружение „Активно общество“ се преклони пред паметта на героите на българското Освобождение

Сдружение Активно общество се включи в тържествата, с които във Видин беше отбелязан Националният празник 3 март. Участие в честването взеха представители на местната и на държавната власт, на руското и на румънското посолство в България, на румънски общини, на организации и институции. Множество граждани също бяха дошли, за да се преклонят пред паметта на героите на българското Освобождение.

„Датата 3 март поставя началото на първите стъпки към утвърждаването на България като суверенна и свободна държава. Пред нас винаги ще оживяват картините за храбростта на опълченците и съюзническите войски, за Самарското знаме, за битките при връх Шипка. И ще ни напомнят, че духът на българина е несломим“, каза в словото си кметът на община Видин Цветан Ценков. „Празнуваме най-светлия ден в историята на България – датата 3 март е свещена и пламъкът й осветява бъдещето далеч напред“, заяви видинският кмет, като призова жителите на общината да пазят винаги живо знанието за историческите събития от 1877-1878 година, да съхраняват родовата памет и ценното наследство, което имам е като народ, и да ги предадат на идващите след нас поколения.
И тази година институции и организации поднесоха венци и цветя пред паметника на площад Бдинци“. Цветя поднесе и Сдружение „Активно общество“.
Председателят на Сдружението Радослав Георгиев пожела честит празник на всички българи. „Днес отбелязваме най-знаковия ден в българската история. Всеки българин трябва да възпитава децата си в родолюбие и трябва да им напомня защо днес сме такива, каквито сме. Да помним както светлите, така и тъжните моменти в нашата история. И най-вече, да знаем, че сме българи и такива трябва да останем“, заяви Радослав Георгиев.

 

 

   
© Активно Общество